Beleggen

Ben je 57 jaar of ouder? Dan kun je kiezen voor beleggen voor een vast of variabel pensioen

beleggingskeuze.jpg

Beleggen voor een vast of variabel pensioen

Heb je een brief of e-mail van ons gekregen over kiezen voor vast of variabel pensioen? Hieronder vind je meer informatie.

Wat is het 'beleggingsalternatief'?

  • Je bouwt bij ons een pensioenkapitaal op. Wij beleggen dat kapitaal tot jouw pensioendatum. Iedere (gewezen) deelnemer van 57 jaar en ouder kan een voorlopige keuze maken tussen beleggen voor een vast of voor een variabel pensioen. We noemen dat het 'beleggingsalternatief'.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Bij beleggen voor een variabel pensioen wordt er meer risico genomen met je pensioenkapitaal dan bij beleggen voor een vast pensioen. Het risico van de beleggingen neemt normaal gesproken af naarmate je ouder wordt. Kies je voor een variabel pensioen, dan neemt dit risico niet af. Jouw pensioenkapitaal wordt dan tot je pensioendatum met meer risico belegd volgens de beleggingsmix van een 57-jarige deelnemer.
  • Je neemt bij de keuze voor beleggen voor een variabel pensioen dus vóór je pensioendatum meer risico. Daarvan profiteer je als de beleggingsresultaten goed zijn, maar het risico kan ook leiden tot forse dalingen van je pensioenkapitaal en jouw aan te kopen pensioen.
  • Naast het risico van beleggingen in aandelen is er ook nog het renterisico. Dat is het risico dat ontstaat door het stijgen of dalen van de rente. Het renterisico wordt bij de standaardkeuze voor een vast pensioen in stapjes afgebouwd, maar blijft bij een keuze voor beleggen voor een variabel pensioen op het niveau van een 57-jarige deelnemer. Dat is dus een tweede risico dat gunstig, maar in sommige gevallen ook ongunstig kan uitpakken.

In de onderstaande grafiek wordt aangegeven welk deel van de beleggingen risicovol wordt belegd (met name in aandelen) bij een vast versus een variabel pensioen.

De ontwikkeling van het pensioenkapitaal bij variabel beleggen

Hieronder vind je de actuele participatiewaarde en het beleggingsrendement van het pensioenkapitaal bij variabel beleggen.

Cumulatief beleggingsrendement

Participatiewaarde

Meer informatie

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.