Beleggen voor een vast of variabel pensioen

Terug naar het overzicht
 • Ik kies voor beleggen voor een vast pensioen. Wat gebeurt er?

  Als je voor beleggen voor een vast pensioen kiest, dan wordt het risico van je beleggingen tot je pensioendatum in stapjes afgebouwd. Daardoor wordt de uiteindelijke hoogte van het aan te kopen pensioen steeds zekerder als jouw pensioendatum dichterbij komt. Bij aankoop van een vast pensioen op de pensioendatum staat het bedrag dat je de rest van je leven elke maand van ongeveer vast. Je pensioen is straks niet afhankelijk van de (beleggings)resultaten van de aanbieder van een vast pensioen.

 • Ik kies voor beleggen voor een variabel pensioen. Wat gebeurt er?

  Als je kiest voor beleggen voor een variabel pensioen, dan blijft het risico van jouw beleggingen op het niveau van een deelnemer van 57 jaar. Dat betekent dat er tot je pensioendatum risico genomen wordt met je beleggingen en het risico vanaf dat punt niet verder wordt afgebouwd. In extreme gevallen kan de waarde van je pensioenkapitaal in een jaar tijd met 20% dalen of stijgen.

  Bij aankoop van een variabel pensioen op de pensioendatum wordt de hoogte van je pensioen elk jaar opnieuw bepaald. Je pensioen is afhankelijk van de beleggingsresultaten van de aanbieder. Zijn de beleggingsresultaten goed, dan stijgt je pensioen. Het kan dus hoger worden en meer stijgen dan de stijging van de prijzen. Maar je pensioen kan ook lager uitvallen als de beleggingsresultaten tegenvallen. Je weet dus niet van tevoren hoeveel pensioen je de rest van je leven krijgt.

 • En mijn partner?

  De keuze die je maakt geldt ook voor het pensioen van jouw partner na jouw overlijden. Controleer in Mijn Pensioencijfers onze gegevens van jou en je partner correct zijn. Kloppen onze gegevens niet? Wijzig ze meteen of neem contact met ons op.

 • Waarom moet ik nu al kiezen?

  Je hoeft niet per se nu te kiezen. De standaardkeuze is om te beleggen voor een vast pensioen, dus het afbouwen van het risico in stapjes. Dat betekent dat we die keuze voor jou aanhouden als je niet kiest. Als je nu kiest voor variabel pensioen, dan passen we de beleggingsmix van jouw pensioenkapitaal aan. Je neemt dan meer risico. Daardoor sluit de manier van beleggen vóór en na je pensioendatum beter op elkaar aan.

 • Hoe maak ik mijn keuze bekend?

  Op het moment dat je kunt kiezen, krijg je bericht van ons. Je geeft je dan keuze aan ons door via Mijn Pensioencijfers of – als je bezwaar hebt gemaakt tegen digitale communicatie – via een invulformulier dat je aan ons terugstuurt.

  Woon je in Nederland, gebruik dan DigiD. Woon je in het buitenland en heb je nog geen persoonlijk account van ons? Ga naar Mijn Pensioencijfers, kies ‘Inloggen met wachtwoord’, daarna kies ‘Nieuw wachtwoord aanvragen’. Je hebt jouw klantnummer nodig of jouw burgerservicenummer (BSN). Je ontvangt je wachtwoord binnen enkele dagen per post.

  Als je jouw keuze niet digitaal wilt doorgeven, vul dan het formulier in dat je bij de brief ontvangt en stuur het ons. Het adres staat op het formulier.

 • Is mijn keuze definitief?

  Nee. Tot je pensioendatum kun je je gemaakte keuze één keer per kalenderjaar veranderen. Kort voor je pensioendatum moet je een definitieve keuze maken voor de pensioenuitkering die je dan aankoopt. Kies je nu niet, dan hanteren we beleggen voor vast pensioen als voorkeur.

 • Ik kies niet. Wat gebeurt er met mijn pensioen?

  Vast pensioen is de standaard van onze regeling. Is dat jouw keuze, dan hoef je niets te doen. Het risico van je beleggingen wordt dan in stapjes afgebouwd

 • Wat zijn de voor- en nadelen van een vast pensioen?

  Het voordeel van de keuze van beleggen voor een vast pensioen is dat je meer zekerheid hebt over het bedrag dat je straks elke maand krijgt als je met pensioen gaat. Dat bedrag is niet afhankelijk van de beleggingsresultaten van de aanbieder.

  Het nadeel is dat de keuze voor een vast pensioen naar verwachting een lager pensioen oplevert dan een variabel pensioen. Je loopt minder risico als het om de beleggingen gaat, maar meer risico als het gaat om het verlies van koopkracht. Je pensioenuitkering zal niet meestijgen met de stijging van de prijzen.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van een variabel pensioen?

  Het voordeel van de keuze van beleggen voor een variabel pensioen is dat de kans dat jouw pensioen mee kan stijgen met de stijging van de prijzen groter is dan bij de keuze voor een vast pensioen. Dat komt omdat je meeprofiteert van positieve beleggingsresultaten van de aanbieder. De kans op verlies van koopkracht is dus kleiner.

  Het nadeel is dat de hoogte van je pensioen niet vaststaat. Die wordt elk jaar opnieuw bepaald en is dus afhankelijk van de beleggingsresultaten van de aanbieder. Die resultaten kunnen meevallen, dan valt je pensioen hoger uit. Ze kunnen ook tegenvallen, dan valt je pensioen lager uit. je neemt dus meer risico met je pensioen.

 • Hoeveel pensioen krijg ik?

  In Mijn Pensioencijfers kun je zien hoeveel pensioenkapitaal je hebt opgebouwd. Je bouwt bij ons een kapitaal op om straks een levenslange pensioenuitkering mee te kopen. De eis voor aankoop van een pensioen is dat je pensioenkapitaal op je pensioendatum boven de wettelijke grens voor eenmalige afkoop ligt. Die grens ligt in 2022 op € 520,35.

  Je kunt bij ons fonds geen pensioenuitkering aankopen, dus ook geen offerte aanvragen. Je zult je pensioen altijd bij een andere pensioenaanbieder kopen. In de praktijk zijn dat meestal verzekeraars. Je kunt een paar maanden voor je pensioendatum bij verzekeraars een offerte voor een vast of variabel pensioen aanvragen. Je ziet dan hoeveel pensioen je bij deze aanbieders kunt krijgen en wat de voorwaarden zijn.

  Kijk goed naar de voorwaarden. Zowel de hoogte van het pensioen als de voorwaarden kunnen namelijk per aanbieder verschillen. Wij bieden je de ondersteuning van een website en een onafhankelijk financieel adviseur waarmee je de keuze voor de inkoop van jouw pensioen makkelijker mee kunt maken. Meer informatie daarover ontvang je ruim voordat je met pensioen gaat. Je kunt uiteraard ook advies vragen aan een andere adviseur.

  Als je pensioenkapitaal op je pensioendatum onder de wettelijke grens voor eenmalige afkoop ligt, bieden we aan om je pensioenkapitaal in één keer uit te keren. Je krijgt dan dus geen levenslange uitkering, maar ontvangt in één keer je opgebouwde kapitaal. Daarop wordt dan wel belasting ingehouden.

 • Hoe behoudt mijn pensioen zijn waarde?

  Als de prijzen stijgen (inflatie), kun je minder kopen met je pensioenuitkering. Behalve als je pensioen meestijgt met de prijzen. Over een langere periode, bijvoorbeeld 20 jaar, kun je de inflatie goed voelen in je portemonnee. De prijzen van je boodschappen, je uitgaven aan een dagje weg, de huur van je woning en de premie van je ziektekostenverzekering kunnen flink stijgen. Dit kan een rol spelen bij je uiteindelijke keuze voor een vast of een variabel pensioen.

 • Mijn vraag staat er niet bij

  Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Tijdens kantooruren kun je ook met ons chatten. Klik daarvoor op de blauwe chatbutton onder aan deze pagina.

 • Vanaf welke leeftijd kun je kiezen voor beleggen voor een variabel pensioen?

  Als je 57 jaar of ouder bent kun je kiezen voor het beleggen voor een variabel pensioen.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.