Verandert je situatie?

Ziek en arbeidsongeschikt

Als je lang ziek bent, dan kan dit eindigen in arbeidsongeschiktheid. Dat kan, naast lichamelijke of psychische klachten, ook gevolgen hebben voor je inkomen en je pensioen.

1. Je bent ziek

Als je nog in dienst bent, blijf je inkomen ontvangen van je werkgever gedurende de eerste 2 jaar dat je ziek bent. Daarna kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering van het UWV.

2. Je bent volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

Wat is er geregeld?

Als je langer dan 2 jaar ziek bent, dan kun je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt worden verklaard. Je wordt dan ontslagen en ontvangt van de overheid een IVA-uitkering. Deze uitkering is een onderdeel van de WIA.

Pensioen voor later

Was je deelnemer aan de Plusregeling toen je arbeidsongeschikt raakte? Dan blijf je pensioenkapitaal opbouwen bij Flexsecurity vanaf de ingang van de WIA-uitkering. Je hoeft hiervoor geen premie te betalen. Wanneer je de standaard pensioenleeftijd van 67 bereikt, kun je ouderdomspensioen inkopen met je pensioenkapitaal. Mocht je overlijden, dan is er partnerpensioen voor je partner of wezenpensioen voor je kinderen.

Was je deelnemer aan de Basisregeling toen je arbeidsongeschikt raakte? Dan stopt de opbouw van pensioenkapitaal bij Flexsecurity. Wanneer je de standaard pensioenleeftijd van 67 bereikt, kun je ouderdomspensioen inkopen met het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd totdat je arbeidsongeschikt raakte. Mocht je overlijden, dan is er partnerpensioen voor je partner of wezenpensioen voor je kinderen.

Kijk welke regeling voor jou geldt.

Wat moet je doen?

Je hoeft ons niets door te geven over je situatie. Wij ontvangen informatie van UWV.

Wat kun je verder doen?

Je kunt een WIA-aanvullingsverzekering afsluiten bij een verzekeraar.

3. Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt of niet duurzaam arbeidsongeschikt

Wat is er geregeld?

Als je langer dan 2 jaar ziek bent, dan kun je gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard. Er kunnen zich dan 2 situaties voordoen:

  1. Je bent minder dan 35% arbeidsongeschikt.
  2. Je bent arbeidsongeschikt voor 35% tot 80% of je bent volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt.

1. Minder dan 35% arbeidsongeschikt

UWV heeft bepaald dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. Dan is het de bedoeling dat je werkgever passend werk aanbiedt. Je bouwt alleen nog pensioenkapitaal op voor het deel dat je werkt.

2. Arbeidsongeschikt voor 35% tot 80% of niet duurzaam arbeidsongeschikt

Stelt UWV vast dat je arbeidsongeschikt bent voor 35% tot 80%? Of ben je volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt? Dan geldt voor jou de WGA. De WGA-uitkering is een onderdeel van de WIA.
Als deelnemer aan de Plusregeling blijf je vanaf de ingang van de WIA-uitkering ook pensioenkapitaal opbouwen voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Voor dit deel betaal je geen premie. Als deelnemer aan de Basisregeling bouw je alleen nog pensioenkapitaal op voor het deel dat je werkt.

Kijk welke regeling voor jou geldt.

Wat moet je doen?

Je hoeft ons niets door te geven over je situatie. Wij ontvangen informatie van UWV.

Wat kun je verder doen?

Je kunt een WGA-aanvullingsverzekering afsluiten bij een verzekeraar. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je werkgever.

U chat met:

Chat offline

We zijn momenteel offline. U kunt hieronder een bericht voor ons achterlaten.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.