Extra pensioen bijsparen

drie_pijlers.png

Extra pensioen bijsparen

Je krijgt straks pensioen van verschillende organisaties. Maar is dat genoeg?

Je krijgt straks pensioen van verschillende organisaties:

 1. AOW van de overheid
 2. Pensioen van dit pensioenfonds dat je opbouwt via jouw huidige werkgever
  En wellicht ook:
 3. Pensioen van een ander pensioenfonds (of verzekeraar) dat je hebt opgebouwd via je vorige werkgever(s)

Check jouw pensioen

 • Er is een website waarop je kunt zien hoeveel (netto) pensioen er voor jou geregeld is: Mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website kun je inloggen met je DigiD. Dan zie je hoeveel pensioen en AOW je straks in totaal kunt verwachten.

Is dat voldoende?

 • Ga bij jezelf na hoeveel pensioen je straks nodig hebt om al je plannen uit te voeren. Is daarvoor genoeg pensioen geregeld? Zo niet, dan kun je zelf extra pensioen bijsparen. Hoe eerder je hiermee begint, des te minder hoef je hiervoor opzij te leggen.

Hoe regel je extra pensioen?

 • Zelf extra pensioen regelen, kan niet bij ons pensioenfonds. Wel bij een bank of een verzekeraar.

Enkele mogelijkheden

Een paar veel gebruikte manieren van pensioen sparen zijn:

 • Sparen op een bankrekening. Je zet elke maand een bedrag opzij. Je betaalt hier geen belasting over, zolang je onder een bepaald maximum blijft. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks de hoogte van dit maximale belastingvrije spaarbedrag, de zogenoemde heffingsvrije grens. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.
 • Banksparen bij een bank of verzekeraar. Je stort in één keer een bedrag of elk jaar een bedrag. Je kunt het pas weer opnemen als je met pensioen gaat. Vanaf dat moment betaal je belasting over het bedrag dat je uitgekeerd krijgt.
 • Lijfrenteverzekering bij een verzekeraar. Je betaalt premie en bent daardoor verzekerd van een bepaald bedrag als je met pensioen gaat. Net als bij banksparen, betaal je belasting vanaf het moment dat je het bedrag uitgekeerd krijgt.

Banksparen of lijfrenteverzekeringen kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting.

Meer weten?

Er zijn nog meer manieren. Welke voor jou de beste manier is, kan een pensioen- of verzekeringsadviseur je vertellen. Meer informatie vind je ook op de website van: 

 • de Belastingdienst: voor bijvoorbeeld informatie over fiscaal voordelig sparen voor extra inkomen als je met pensioen gaat
 • het NIBUD : voor tips en tools over pensioen en vermogen, zoals bijvoorbeeld een rekentool die je helpt bij het maken van een keuze als je extra pensioen wilt bijsparen.
 • Wijzer in Geldzaken : voor aanvullende informatie, zoals bijvoorbeeld een tool waarmee je je AOW-leeftijd kunt checken of een filmpje met uitleg over de werking van mijnpensioenoverzicht.nl 

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.