Nieuws

5 verschillen tussen AOW-pensioen en je pensioen bij ons fonds

AOW-pensioen krijgt iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid. Het is een basisinkomen, maar geen vetpot. Het pensioen dat je via jouw werkgever opbouwt, is een aanvulling hierop. Het wordt daarom ook wel aanvullend pensioen genoemd.

Wij hebben voor jou de 5 belangrijkste verschillen tussen AOW-pensioen en aanvullend pensioen op een rij gezet.

1. Voor wie het pensioen is

AOW: Voor iedereen die in de 50 jaar voor zijn AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt. (Voor elk vol jaar bouw je 2% AOW-pensioen op.)
Pensioen: Voor (oud-)werknemers van bedrijven van Randstad Groep Nederland die bij ons fonds zijn aangesloten. Daarbij gaat het om mensen die nu pensioen bij ons fonds opbouwen en om mensen die dat in het verleden gedaan hebben en voor wie wij het pensioen nog beheren.

2. De organisatie die het uitkeert

AOW: de Sociale Verzekeringsbank namens de overheid.
Pensioen: het pensioenfonds waarbij de werkgever is aangesloten of de verzekeraar waar de werkgever zijn pensioenregeling heeft ondergebracht.

3. De manier waarop je pensioen opbouwt

AOW: Iedereen die werkt, betaalt AOW-premie. De overheid keert de premie die nu binnenkomt uit aan de mensen die nu AOW-pensioen ontvangen. Er werken te weinig mensen om alle AOW-uitkeringen te kunnen betalen. Daardoor komt er dus niet genoeg premie binnen. De overheid vult het tekort aan. (Werk je niet? Dan betaal je geen premie, maar hou je wel recht op AOW-pensioen zolang je in Nederland woont.)

Pensioen: Via jouw werkgever betaal je premie. Ook je werkgever betaalt premie voor jouw pensioen. (In de Basispensioenregeling betaalt de werkgever zelfs de volledige premie.) Ons fonds belegt dit geld. Als jij met pensioen gaat, krijg je van ons fonds je pensioenkapitaal om een pensioenuitkering van te kopen. (Als je stopt met werken bij je werkgever, stopt je pensioenopbouw. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, kun je meenemen naar je (eventuele) nieuwe pensioenfonds of blijft voor jou staan.)

4. Hoe hoog het pensioen is

AOW: De hoogte is gekoppeld aan het minimumloon. Alleenstaanden krijgen vanaf 1 januari 2018 € 1.173,33 bruto per maand en stellen krijgen per persoon € 807,88 bruto per maand. 2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) wordt dit bedrag aangepast aan de algemene prijsstijgingen.

Pensioen: De hoogte hangt onder meer af van hoeveel je verdiend hebt, hoe lang je pensioen hebt opgebouwd, hoe hoog de rentestand is en wat de algemene levensverwachtingen zijn. Een verhoging om de algemene prijsstijgingen te compenseren, is niet gegarandeerd. Als je inlogt, zie je in Mijn Pensioencijfers welk bedrag je bij ons fonds bij elkaar hebt gespaard.

5. De leeftijd waarop het pensioen ingaat

AOW: Je kunt niet kiezen wanneer je AOW-pensioen ingaat. Jouw AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. Check op de website van de Sociale Verzekeringsbank wat voor jou geldt.

Pensioen: Je kunt kiezen wanneer jouw pensioen van ons fonds ingaat. Dat kan vanaf 62 jaar.

En om het verhaal compleet te maken is er nog een derde ‘soort’ pensioen. Dat is het pensioen dat je zelf bijspaart bij een bank of verzekeraar.

Meer weten? Onze tip aan jou

Voor een compleet overzicht van je AOW-pensioen en je aanvullende pensioen, raden wij je aan om in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website is gemaakt door een samenwerkingsverband van pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank. Je logt in met je DigiD. In eenvoudige taal en binnen enkele minuten zie je hoeveel pensioen je straks kunt verwachten als je met pensioen bent.


U chat met:

Chat offline

We zijn momenteel offline. U kunt hieronder een bericht voor ons achterlaten.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.