Nieuws

Echtscheiding: ook jouw pensioen moet je delen

Elke tweede vrijdag van september is het de Dag van de Scheiding. Dat is niet voor niets; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. Zo’n scheiding is al vervelend genoeg, met alle emoties die daarbij komen kijken. En dan moet er nog veel worden geregeld. Ook voor het pensioen.

Bij een scheiding gaat de aandacht als vanzelf uit naar de woning en de bezittingen. Wie blijft in het huis, wie krijgt de auto en hoe wordt bijvoorbeeld spaargeld verdeeld? Wat veel mensen niet weten is dat ook het pensioen verdeeld moet worden.

Het gaat in de eerste plaats om het pensioen dat jouw partner krijgt als je zou overlijden. Na een scheiding houdt jouw partner daar recht op. Ook als je uit elkaar gaat nadat je ‘gewoon’ samenwoonde, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Volgt de scheiding op een huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft jouw ex-partner ook recht op de helft van het pensioen dat je tijdens die relatie voor jezelf hebt opgebouwd. De ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’ is daar heel duidelijk over. Spreek je samen met jouw ex-partner liever iets anders af over dit pensioen? Dat mag! En woonde je ‘gewoon’ samen, dan hoef je het pensioen dat je voor jezelf opbouwde niet te delen met jouw ex-partner.

Lees welke andere afspraken je met jouw ex-partner kunt maken.

Vragen?
Met vragen over de gevolgen voor jouw pensioen als je uit elkaar gaat kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

 


U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.