Nieuws

Waarom is uw pensioen op het UPO dit jaar lager?

Bouwt u bij ons fonds pensioen op? Dan hebt u onlangs van ons het jaarlijkse overzicht ontvangen van uw pensioen bij ons fonds: uw Uniform Pensioenoverzicht. Hierin ziet u hoeveel er is geregeld. Voor uzelf en voor uw partner en kinderen.

U ziet uw pensioen in verschillende bedragen. Net als vorig jaar staat er een plaatje op het pensioenoverzicht met drie pijlen. Hieronder staat een voorbeeld van deze afbeelding:

Deze pijlen laten zien wat er met uw pensioen in de toekomst kan gebeuren. Het middelste bedrag kunt u gebruiken om na te gaan of het verwachte pensioen voor u genoeg is. De andere twee bedragen geven aan in welke richting uw pensioen bij ons fonds zich kan ontwikkelen. Rechts als het erg meezit of links als het erg tegenzit in de economie. In de veelgestelde vragen over het UPO leest u daar meer over.

Lager dan vorig jaar

Het valt u misschien op dat de bedragen bij de drie pijlen niet zijn gestegen. Die bedragen zijn lager. Soms 9% tot 15% lager dan afgelopen jaar.

Waarom zijn die bedragen lager?

Dat komt door een andere berekening. We kijken in de toekomst en doen een voorspelling. De cijfers waarmee we deze voorspelling berekenen, bepalen wij niet zelf. Dat doen we volgens de regels van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). DNB heeft die regels aangepast. De rente waarmee we rekenen is dit jaar lager. Daardoor is er een kans dat uw pensioen straks ook lager zal zijn. Hoe jonger u bent, des te groter het effect van deze nieuwe rekenregels.

Is uw pensioen straks echt lager?

Dat kunnen we niet zeggen. De berekening laat een voorspelling zien op basis van wat we nu weten. Tussen nu en het moment waarop uw pensioen ingaat kan er nog veel veranderen. In uw werk en privé. Maar ook bij ons fonds en in de pensioensector. Denk daarbij aan het nieuwe pensioenstelsel.

Wat kunt u doen?

Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers voor een actueel overzicht van uw pensioen. Hier vindt u ook handige tools om meer inzicht te krijgen in uw pensioen. Ook kunt u er online direct zaken met ons regelen. Bent u uw pensioenoverzicht kwijt? Dan vindt u die hier terug bij Documenten.

Hebt u vragen over uw pensioenoverzicht?

Lees de veelgestelde vragen op deze website. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

 


U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.