Nieuws

Je kunt kiezen voor een vast of een variabel pensioen

Met ingang van 1 september 2016 biedt de wet een nieuwe mogelijkheid bij de aankoop van jouw pensioenuitkering. Normaal gesproken koop je op de pensioendatum bij de verzekeraar een pensioen aan. Je ontvangt dan een vast bedrag, dat niet meer verlaagd of verhoogd wordt. Je kunt er nu ook voor kiezen om bij een verzekeraar een variabele pensioenuitkering aan te kopen. De verzekeraar belegt het deel van jouw pensioenkapitaal dat overblijft nadat de uitkering voor dat jaar apart is gezet. Je uitkering wordt dan elk jaar aangepast aan de behaalde beleggingsrendementen.

Voorbeeld
Stel je hebt € 10.000 pensioenkapitaal opgebouwd als je met pensioen gaat. Daarvoor koop je pensioen in. De verzekeraar rekent uit dat je om een levenslange uitkering te krijgen, in het eerste jaar € 500 euro ontvangt. Een deel van het bedrag dat overblijft wordt belegd in aandelen.

Stel, economisch gezien is het een goed jaar, waardoor je goed rendement krijgt op jouw belegging. Aan het eind van het jaar is je kapitaal gegroeid. Dan zal de verzekeraar opnieuw berekenen welk bedrag hij je in het daarop volgende jaar kan uitkeren, om je van een levenslange uitkering te voorzien. Jouw uitkering zal in dat geval hoger zijn dan in het vorige jaar. Let op: is het economisch gezien een slecht jaar, dan kan het ook zijn dat jouw kapitaal krimpt. Je uitkering zal dan lager zijn dan het jaar ervoor.

Gevolgen voor partnerpensioen
Als je bij aankoop van je pensioenuitkering hebt gekozen voor een ouderdomspensioen in combinatie met een partnerpensioen, dan wordt de variabele uitkering ook doorberekend in jouw partnerpensioen.

Risico’s van beleggen
Beleggen houdt altijd een risico in, dat volledig voor jouw rekening is. Dat kan positief of negatief uitvallen.  Als je meer informatie wilt krijgen over de voor- en nadelen van een variabele pensioenuitkering, raden wij je aan om contact op te nemen met jouw financieel adviseur.

Ben je met pensioen gegaan tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015?
Als je jouw pensioenkapitaal tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 hebt omgezet in een vaste pensioenuitkering, biedt de wetgever je een herkansing. Je kunt dan ook gebruik maken van de mogelijkheid jouw vaste pensioenuitkering om te zetten in een variabele pensioenuitkering. Dat kan voordelig zijn. Anderzijds neem je het risico dat jouw uitkering lager wordt. Zie daarvoor het voorbeeld hierboven. Als je ook een partnerpensioen hebt aangekocht met jouw kapitaal, moet jouw partner ook tekenen voor deze keuze. De verzekeraar waar je jouw pensioen hebt aangekocht, is verplicht jou persoonlijk te informeren over deze mogelijkheid. Op verzoek zal hij een offerte voor jou maken. 


U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.