Nieuws

Kleine pensioenen niet meer afkopen?

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs een brief verstuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij haar ideëen rond het onderwerp waardeoverdracht toelicht. In deze brief wordt ingegaan op de problematiek van kleine pensioenen (waarvan het pensioenfonds Flexsecurity er honderdduizenden kent) en de mogelijkheden om ook deze kleine pensioenen uiteindelijk te laten leiden tot een levenslange pensioenuitkering. Bij veel fondsen, zoals Flexsecurity worden dergelijke kleine pensioenen op dit moment zoveel als mogelijk (ver) voor de pensioendatum afgekocht.

In de plannen van de staatssecretaris worden dergelijke kleine pensioenen in de toekomst automatisch overgedragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder waar de werknemer op dat moment pensioen opbouwt. Werknemers hebben dat recht van waardeoverdracht op dit moment ook, maar blijken hier zelden gebruik van te maken. Door de kleine pensioenen automatisch over te dragen, wordt voorkomen dat er iedere keer afkoop plaatsvindt en kan uiteindelijk een pensioen worden 'verzameld' dat wel hoog genoeg is om levenslang uitgekeerd te worden.

Het bestuur van Flexsecurity staat in beginsel positief tegenover dit voorstel, dat nog wel nader moet worden uitgewerkt. Vooral de juiste randvoorwaarden zullen belangrijk zijn om het gewenste doel te realiseren zonder de uitvoeringskosten van pensioenfondsen (nog) verder te verhogen. Relevant is ook dat lang niet voor alle gewezen deelnemers een nieuwe pensioenuitvoerder te vinden zal zijn naar wie kan worden overgedragen. Flexsecurity zal in gesprek gaan met het Ministerie en met de Pensioenfederatie om de ontwikkeling van het voorstel verder te ondersteunen.

Op de korte termijn zal er nog niets veranderen aan het afkoopbeleid van Flexsecurity. Er zijn nog te veel onzekerheden rond de nieuwe plannen om nu alvast vooruit te kunnen lopen op de mogelijke ontwikkelingen. Zodra er een concreet wetsvoorstel is, zal het bestuur bepalen of het wenselijk of noodzakelijk is om het beleid aan te passen.


U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.