Nieuws

Nieuwe mogelijkheid bij pensioneren: bedrag ineens opnemen

Er komt een extra keuze voor mensen die met pensioen gaan. Zij kunnen straks een deel van het pensioen in één keer opnemen. Daar zitten voor- en nadelen aan. Wanneer het ingaat is nog niet zeker.

De wet die dit regelt is al vastgesteld, maar het is niet zeker wanneer de wet ingaat. Doel is 1 januari 2023, maar het kan ook later worden. Als de wet eenmaal is ingegaan, kun je bij pensionering maximaal 10% van uw pensioenkapitaal opnemen (‘bedrag ineens’). Dat geld kun je dan dus gelijk gebruiken. Jij bepaalt helemaal zelf wat je met het geld doet.

Klinkt goed, of niet? Je hebt ineens meer geld te besteden. Dat komt mooi uit, want misschien was je van plan om een dure aankoop te doen. Of wilde je liever een deel van uw hypotheek aflossen? Of een andere schuld? Eindelijk eens langer op vakantie dan de gebruikelijke 2 weken zou ook wel fijn zijn. Het is helemaal aan jou!

Waar je op moet letten

Maar, er kunnen ook nadelen aanzitten. Dit zijn de gevolgen waar je rekening mee moet houden:

 • het pensioen dat je de rest van jouw leven elke maand krijgt wordt lager

 • het bedrag dat je opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij jouw inkomen
  • je gaat hierdoor - in het kalenderjaar waarin je het bedrag ineens krijgt - meer belasting betalen
  • toeslagen die je in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet je zelfs iets terugbetalen
  • ook een uitkering kan lager worden
  • de zorgpremie die wordt ingehouden op jouw pensioen wordt hoger
 • als je een bedrag ineens opneemt, kun je er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger pensioen te ontvangen (‘hoog-laag’).

Weeg voor- en nadelen goed af

Een deel van jouw pensioen opnemen heeft dus voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat je een keuze maakt. Maar het is en blijft uiteindelijk jouw keuze.

Ga je binnenkort met pensioen?

Nog vóór 1 januari 2023? Dan kun je van deze nieuwe keuze nog geen gebruikmaken. Of dat vanaf 1 januari 2023 wél kan, is nog niet zeker. Jouw pensioen bij Flexsecurity moet uiterlijk ingaan in de maand waarin je 67 jaar wordt.

Vragen?

Met vragen over jouw pensioen kunt je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.


U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.