De hoogte van mijn pensioen

  • Wanneer hoor ik hoe hoog mijn pensioenpot wordt?

    Voordat we overgaan op de nieuwe pensioenregeling, laten we zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd in de huidige regeling. Je krijgt ook een eerste inschatting van je pensioen in de nieuwe regeling. Ná de overstap krijg je nog een berekening van ons. Die is nauwkeuriger, omdat we pas op het moment van de overstap precies weten hoe hoog jouw pensioen is.

  • Kan ik mijn pensioenpot kwijtraken door beleggingen?

    Nee, dat kan niet. De risico's die we nemen met de beleggingen zijn zo ingesteld dat jouw pensioen niet kan opraken. We hebben ook reserves om grote schommelingen in het pensioen op te vangen. Dit doen we door in economisch goede tijden geld opzij te zetten voor tijden dat het economisch tegenzit.

     

  • Kan mijn pensioenpot opraken als ik lang leef?

    Nee. Je pensioen kan niet opraken. Je krijgt je leven lang pensioen. Ook al word je 105.

  • Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al heb opgebouwd?

    Sociale partners (de werkgever en werknemers) hebben afgesproken dat we jouw opgebouwde pensioen meenemen naar de nieuwe regeling.

  • Wat gebeurt er als ik iets ontdek dat niet klopt aan mijn pensioenoverzicht?

    We rekenen jouw pensioen zorgvuldig om naar de nieuwe regels. Zie je dat er toch iets niet klopt? Neem dan contact met ons op. Dan nemen we samen door wat volgens jou niet klopt. We controleren dit met onze gegevens. Natuurlijk passen we daarna de gegevens aan als dat nodig is. Als je vindt dat we de fout niet goed oplossen, kun je een klacht bij ons indienen.

  • Hangt de hoogte van mijn pensioen straks helemaal af van de aandelenkoersen op het moment dat ik met pensioen ga?

    Hoe dichter je bij jouw pensioenleeftijd komt, hoe minder risico we nemen met jouw beleggingen. De hoogte van jouw pensioen wordt dus steeds minder afhankelijk van aandelenkoersen, hoe ouder je wordt. Maar de ontwikkelingen op de financiële markten kunnen altijd enige invloed hebben op de hoogte van je pensioen. Er is geen garantie dat de pensioenen nooit omlaag gaan.

  • Hebben oudere werknemers nadeel van de overstap op de nieuwe regeling? Hoe gaat het pensioenfonds daarmee om?

    De hoogte van je pensioen in de nieuwe regeling hangt voor een belangrijk deel af van hoe lang we de inleg kunnen beleggen. Hoe langer, hoe meer kans er is op een hoge opbrengst. De nieuwe regeling is dus vooral gunstig voor jongeren. Hun geld kunnen we nog lang beleggen.

    Door de nieuwe manier van opbouwen hebben werknemers tussen 60 en 67 jaar nadeel van de overstap naar de nieuwe regeling. Dat blijkt uit de berekeningen die de sociale partners hebben laten maken.

    De sociale partners willen dat de overstap zo eerlijk mogelijk is voor iedereen. De werknemers die nadeel hebben van de nieuwe regeling, krijgen een 'compensatie'. Dit is een tegemoetkoming voor bepaalde werknemers die nadeel ervaren van de overstap. Hoe hoog deze compensatie is, ligt aan je leeftijd. In het transitieplan staan de afspraken over de compensatie voor 60 jaar en ouder uitgewerkt.

    Let op: als je vóór de overstap naar de nieuwe pensioenregeling (in week 1 2026) uit dienst gaat, heb je geen recht op compensatie. Je loopt dit risico ook als je overstapt naar een werkgever waar geen of minder compensatie is geregeld in de pensioenregeling. Details over de compensatie lees je in het transitieplan en de samenvatting van het transitieplan. Lees voor meer informatie bijvoorbeeld ook het transitieplan van het pensioenfonds van je nieuwe werkgever.

  • Heeft de nieuwe pensioenregeling ook effect op de AOW?

    Nee. De pensioenregeling bij Flexsecurity gaat niet over de AOW die je van de overheid krijgt. De pensioenregeling gaat over het pensioen dat je nu opbouwt of hebt opgebouwd via je werk.

  • Hoe bouw ik mijn pensioenpot op in de 'flexibele premieregeling'?
    1. Je betaalt samen met je werkgever premieregeling
    2. Persoonlijke pensioenpot
      In een flexibele premieregeling bouwt iedereen met een pensioen bij ons fonds een persoonlijke pensioenpot op. Bij Flexsecurity is dat nu ook al zo. Je kunt straks zelf de keuze maken hoe risicovol je wilt dat wij voor jou beleggen (gemiddeld, of met minder of meer risico). Bij het beleggen houden we rekening met je leeftijd: we nemen minder risico met je beleggingen naarmate je dichter bij jouw pensioendatum komt.
    3. Vast of variabel pensioen
      Als je jouw pensioen laat ingaan, kun je kiezen voor een vast pensioen of een variabel pensioen. Bij een vast pensioen ontvang je elke maand een vast bedrag zolang je leeft. Bij een variabel pensioen wordt er ook na je pensionering nog belegd met jouw kapitaal voor pensioen. Hierdoor kan je pensioenuitkering omhooggaan, maar ook dalen. Je uitkering gaat omhoog als de beleggingen meevallen, maar kan ook omlaag gaan als de beleggingen tegenvallen.
  • Hoeveel ga ik betalen in de nieuwe regeling?

    Zit je op dit moment in het Basis- of het Pluspensioen? Dan ga je naar het Uitzendpensioen. In die regeling betaalt je werkgever het grootste deel van de pensioenpremie en betaal je zelf ook een deel. Het deel dat je werkgever betaalt is 15,9% van jouw pensioengrondslag. Het deel dat jij betaalt is 7,5% van jouw pensioengrondslag. De pensioengrondslag is dat deel van jouw salaris dat meetelt voor je pensioen. Hoeveel je betaalt, zie je op je loonstrook.

    Zit je nu in het Payrollpensioen? Die regeling blijft bestaan. In die regeling betaalt je werkgever een deel van de pensioenpremie en betaal je zelf een klein deel. Net als nu is het deel dat jouw werkgever betaalt 15,0% van jouw pensioengrondslag. Het deel dat jij betaalt blijft 1%. De totale pensioenpremie blijft 16,0% van je pensioengrondslag. De pensioengrondslag is dat deel van jouw salaris dat meetelt voor je pensioen. Hoeveel je betaalt, zie je op je loonstrook.

  • Hoe zit dat met de inschatting van mijn (toekomstig) pensioen?

    We rekenen elk jaar uit hoeveel pensioen je naar verwachting krijgt. Die berekening baseren we op het pensioen dat je al hebt opgebouwd en op het pensioen dat je naar verwachting nog gaat opbouwen. We maken hierbij ook een schatting van de inleg, de verwachte opbrengst van de beleggingen en de verwachte rente en levensverwachting.

    Naast het verwachte pensioen, zie je een inschatting van je pensioen als het slecht gaat met de economie. En een inschatting van het pensioen als het goed gaat. Je krijgt deze informatie, net als nu, via jouw uniforme pensioenoverzicht (UPO).

    Als je jong bent, kan de inschatting van je toekomstige pensioen (flink) schommelen. Bent je al wat ouder? Dan zorgen we ervoor dat de inschatting van je pensioen steeds minder schommelt. We verdelen daarom het risico van de beleggingen van jongere en oudere op een andere manier. Hoe ouder je bent, hoe preciezer de inschatting van je pensioen.

  • Hoezo heeft de economie invloed op mijn pensioen?

    De economie heeft invloed op jouw pensioen. Die invloed zie je straks direct terug in jouw eigen pensioen én jouw (toekomstige) pensioenuitkering.

    Gaat het goed met de beleggingen? Dan gaat je pensioen sneller omhoog. Als het slecht gaat, kan je pensioen dalen.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.