In maart hebben wij jou, net als de rest van onze deelnemers, uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek naar risicohouding. We spreken Raimond Schikhof, bestuursvoorzitter van Flexsecurity, over de uitkomsten.
Waarom een onderzoek naar risicohouding?
Raimond licht toe: “Wij hebben in het verleden vaker onderzoek gedaan, bijvoorbeeld om een beeld te krijgen van de risicobereidheid van onze deelnemers: hoeveel risico willen ze nemen met hun pensioengeld? Bij dit nieuwe onderzoek hebben we niet alleen gekeken naar risicobereidheid, maar ook naar risicocapaciteit. Dat gaat over hoeveel risico onze deelnemers willen nemen met hun pensioen, maar ook over hoeveel risico ze kunnen nemen. Dat inzicht helpt ons bij het beheren van het pensioengeld van onze deelnemers.”
En de deelnemers van Flexsecurity?
“Natuurlijk kun je niet alle deelnemers van Flexsecurity over één kam scheren. Iedereen is uniek, iedereen zit in een andere situatie, heeft andere wensen en behoeftes. Het is opvallend dat veel van onze deelnemers risico liever willen vermijden. Meer dan deelnemers van andere pensioenfondsen. Tegelijkertijd is er ook een kleinere groep deelnemers die juist méér risico met hun pensioengeld wil nemen.”
Wat doen jullie met de uitkomsten van het onderzoek?
Raimond: “De uitkomsten van dit onderzoek gaan we analyseren om te bekijken in hoeverre ons huidige beleggingsbeleid past bij de wensen van onze deelnemers. We beleggen al redelijk voorzichtig, omdat we uit eerdere onderzoeken al weten dat veel van onze deelnemers liever minder risico nemen. De vraag is nu of dit wel bij ál onze deelnemers past. Misschien kunnen we in de toekomst keuzemogelijkheden aanbieden, zodat deelnemers die dat willen meer risico kunnen nemen.”
Waarom wordt pensioengeld belegd? Sparen is toch veel zekerder!
“Sommige deelnemers geven aan dat ze liever niet willen dat hun pensioengeld belegd wordt”, legt Raimond uit. “Wat zij zich misschien niet realiseren is dat kapitaal niet groeit als je het op een spaarrekening zet. Kijk maar naar de rente op je eigen spaarrekening. Anders dan 20 jaar geleden levert het risicoloos wegzetten van geld niks op. Sterker nog, doordat de prijzen stijgen wordt het ieder jaar minder waard. Beleggen betekent risico nemen. Dat risico leidt op de lange termijn altijd tot groei van kapitaal. Soms meer, soms minder. De vraag is dus niet of je moet beleggen, maar met hoeveel risico je moet beleggen.”