Nieuws

Welke regels veranderen per 1 januari 2018?

Elk jaar wijzigen per 1 januari regels op het gebied van pensioen, wonen en belastingen. Deze regels gelden voor iedereen in Nederland.

Hierdoor kan het zijn dat je eerste loonstrookje netto anders uitvalt dan vorig jaar. Van hetzelfde bruto bedrag houd je meer of minder over dan vorig jaar. Dit hangt af van je persoonlijke situatie.

Persoonlijk overzicht

Wijzer in Geldzaken heeft samen met het Nibud een online vraag- en antwoordlijst ontwikkeld waarin alle overheidsmaatregelen aan bod komen die van invloed zijn op je portemonnee. Je vult een aantal korte vragen in over je persoonlijke situatie en je ontvangt vervolgens een overzicht van de nieuwe regels die voor jou gelden.Je kunt deze uitslag als pdf downloaden en bewaren bij je administratie.

In het overzicht

Het overzicht bevat onder meer informatie over de volgende onderwerpen:

 • Het AOW-pensioen
  Je ziet wanneer je (naar verwachting) voor het eerst AOW-pensioen van de overheid ontvangt.
 • De inkomstenbelasting
  In 2018 zijn de belastingtarieven aangepast. De meeste belastingbetalers gaan erop vooruit. Of dit ook voor jou geldt, kun je zelf uitrekenen met deze rekenhulp van Wijzer in Geldzaken.
 • De vermogensbelasting
  Deze is iets lager over 2018 dan het jaar ervoor (zie ook de belangrijkste weetjes hierover op de website van Wijzer in Geldzaken).
 • De zorgtoeslag
  Deze gaat iets omhoog. Je ontvangt maximaal € 10 per maand meer. Wil je weten hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen? Gebruik dan de rekenhulp van de Belastingdienst.

Niet in het overzicht

Het overzicht op de website van Wijzer in Geldzaken bevat geen informatie over veranderingen in je pensioen(-opbouw) bij ons pensioenfonds. Die informatie vind je op deze website. Verder bevat het overzicht geen informatie over extra pensioen dat je mogelijk individueel bijspaart bij een bank of verzekeraar.

Kijk wat voor jou verandert

Wil je weten wat voor jou verandert? Vul dan de vragen in bij ‘Wat betekent dit voor mij?’ op de website van Wijzer in Geldzaken.

Bron: Wijzer in Geldzaken