Verandert je situatie?

Scheiden

scheiden.png

Scheiden

Je hebt besloten om uit elkaar te gaan. Een vervelende situatie, die ook het pensioen beïnvloedt als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Er gelden regels voor de verdeling van het ouderdomspensioen. Die zijn vastgelegd in de ‘Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding’. Je kunt ook afwijken van de wet door andere afspraken te maken.

Wat is er geregeld?

 • Je ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd. Dit geldt alleen als het betreffende deel hoger is dan de afkoopgrens.
 • Als je ex-partner overlijdt, dan krijg je weer je volledige ouderdomspensioen van ons.
 • Als jij overlijdt krijgt je ex-partner krijgt een bijzonder partnerpensioen.

Wat kan ik doen?

 • Bijzonder partnerpensioen
  Het bijzonder partnerpensioen wordt automatisch geregeld. Je ex-partner kan ervan afzien. Hij of zij ontvangt dan na jouw overlijden geen pensioen van Flexsecurity. Wanneer je ex-partner dit besluit, dien je ons het echtscheidingsconvenant of rechterlijk vonnis te sturen waarin dit is vastgelegd. Wij bekijken vervolgens of we hiermee kunnen instemmen.
 • Ouderdomspensioen
  Jij en je ex-partner moeten het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk is opgebouwd, door de helft delen. Doe je dat binnen 2 jaar nadat jullie uit elkaar zijn gegaan? Dan krijgt je ex-partner straks zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van Flexsecurity. Als je langer wacht dan 2 jaar, dan moet je ex-partner zijn of haar deel bij jou opvragen als je met pensioen bent.

Andere afspraken

Je kunt ook andere afspraken maken:

 • Niet ieder de helft, maar een andere verdeling.
 • Niet het pensioen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is opgebouwd, maar over een andere periode.
 • Een combinatie van 1 en 2.

Binnen de wettelijke mogelijkheden bepaal je samen wat je redelijk vindt. Jullie moeten het beiden met de beslissingen eens zijn. Geef ook deze keuzes binnen 2 jaar door.

Meer informatie & direct regelen

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.