Bijna met pensioen

Een vast of een variabel pensioen?

kopen.png

De mate waarin we blijven beleggen met jouw pensioen

Op je 57ste kreeg je de keuze om je beleggingen af te bouwen (gericht op aankoop van een vast pensioen) of niet af te bouwen (gericht op aankoop van een variabel pensioen). Deze keuze was een voorlopige keuze omdat je toen nog niet echt met pensioen ging. Nu is dit wel - bijna - het geval en maak je een definitieve keuze. Je kunt kiezen uit gegarandeerd vast pensioen of variabel pensioen.

Gegarandeerd vast pensioen = geen beleggingen meer

Dit is het pensioen zoals iedereen het kent. Kies je voor een vast pensioen dan ontvang je levenslang dezelfde vaste en gegarandeerde uitkering van de verzekeraar.

Variabel pensioen = blijven beleggen

Je kunt in plaats van een gegarandeerd vast pensioen ook een variabel pensioen aankopen. In dat geval wordt een deel van je pensioenkapitaal belegd. Dit is risicovoller. Als het goed gaat met de beleggingen, dan wordt je pensioenuitkering hoger. Gaat het slecht op de financiële markten, dan kan je pensioenuitkering lager worden. Dat risico moet je dus wel kunnen lopen.

Je maakt je eigen keuze

Je maakt je eigen keuze tussen een vast of een variabel pensioen. Er bestaat geen advies dat voor iedereen geldt. Het verschilt per persoon wat het best past. Over het algemeen zijn er wel een paar zaken te noemen waarin het beter kan zijn om te kiezen voor een vast of variabel pensioen.

Algemene kenmerken keuze voor vast of variabel pensioen

Vast pensioen Variabel pensioen

Je weet wat je krijgt.

Je weet niet precies wat je krijgt.

Je wilt zekerheid over je pensioeninkomen. Het is elke uitkeringsperiode hetzelfde. Je bent bereid risico te lopen met je pensioenuitkering. Je bent bekend met beleggen en je weet dat het goed en slecht kan gaan.
Je hebt je volledige pensioenuitkering nodig om je kosten te kunnen betalen. Je hebt niet je hele pensioenuitkering nodig om je kosten te kunnen betalen.
Je wilt geen risico lopen met je pensioenuitkering.

Je bent in staat om in goede tijden zelf geld te reserveren voor als het slechter gaat met de beleggingen. Zo bouw je een reserve op voor als je een lagere pensioenuitkering krijgt.
Of
Je hebt andere inkomsten of een eigen buffer ergens anders om slechte periodes op te vangen.

Wat is voor mij de beste uitkering?

Je bent natuurlijk nieuwsgierig welke pensioenuitkering voor jou de beste optie is. Omdat dit afhankelijk is van een aantal zaken is hier niet één antwoord op te geven. Via een speciale rekentool kun je jouw eigen situatie bekijken. Let wel, de rekentool geeft een indicatie van de pensioenuitkeringen die je kunt verwachten. Naar de rekenmodule.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.